Tjänster

Stafettläkare – på gott och ont

Att kunna vara flexibel i sitt arbete är nog viktigt för de allra flesta; att få varierande arbetsuppgifter och ständigt få nya erfarenheter. Därför kan det vara attraktivt att jobba som konsult, där man ges möjligheten att arbeta på olika ställen under olika lång tid. En stafettläkare är en läkare som sysslar med just detta; en läkare som arbetar som konsult. Beroende på kompetens och behov kan dessa läkare bli placerade på massor av olika ställen i landet, både under korta eller lite längre perioder. Vanligast är det med mycket korta perioder, där läkaren inte får möjlighet att skapa starka relationer med sina patienter.

Behovet av stafettläkare ökar

Antalet läkare som blir en stafettläkare, eller hyrläkare som det också kallas, har ökat under de senaste åren i Sverige. Detta beror framförallt på den urbanisering som pågår i landet och i andra delar av världen, där allt fler söker sig till stora städer för arbete och bosättning. Resultatet blir en brist på arbetare inom många yrken, däribland läkare. På så sätt är det mycket meningsfullt att ha stafettläkare tillgängliga inom landet, då de kan tillfredsställa de behov som finns i glesbygden. Utan dessa flexibla arbetare finns det risk att glesbygden totalt dör ut.

Kritik mot användning av stafettläkare

Allteftersom antalet stafettläkare har ökat, så har mer och mer kritik kommit till yrket och dess påverkan på vården i stort. Fördelar inkluderar sådant som mer flexibilitet för arbetstagaren, och möjlighet att täcka vakanser inom sjukvårdsplatser där behovet är stort, till exempel inom glesbygden. Några nackdelar är:

  • Minskad patientsäkerhet. Med större ruljans på läkare kan man inte längre garantera att patienten behåller samma läkare under en större period, vilket kan vara en nackdel för patientens trygghet och välmående.
  • Många uppsägningar. Läkare som blir stafettläkare måste naturligtvis säga upp sig på sin dåvarande arbetsplats, vilket kan skapa stora problem inom sjukvården. Sjukhus och vårdcentraler kan få plötslig brist på läkare eller sjuksköterskor, och behöver ägna många resurser till att hitta nya anställda.
  • Ojämlik lönesättningar. Som en ond cirkel leder uppsägningar till ett större behov av att anställa just stafettläkare, som då kan hoppa in för de som sagt upp sin tjänst. Däremot är stafettläkare dyrare på grund av att anställningen sker genom bemanningsföretag vilka tar en särskild avgift. Dessutom kräver stafettläkare ofta högre lön på grund av mer flexibla arbetsvillkor, vilket skapar en obalans mellan löner för fast anställda och stafettläkare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *