Stambyte – hur ofta det bör göras kan skjutas upp med renovering
Stambyte – hur ofta ska det egentligen göras? Vanligast är att det sker någon gång mellan 40:e och 60:e år, men det finns exempel på både kortare och längre intervaller, även om kortare är betydligt vanligare. Det är inte ovanligt att se fastigheter som bytte rör för 30 år sedan, men som ändå har så slitna rör att en risk för stopp och vattenskador kan bedömas ligga nära.
Stambyte – Hur ofta beror på flera faktorer
På frågan “Stambyte, hur ofta?” är det svårt att ge ett generellt svar. Det beror helt enkelt på. De flesta fastigheter i Sverige idag har gjutjärnsrör och ett byte behövs då generellt med 40 till 60 års mellanrum, som nämnt i inledningen. Men det finns flera faktorer som spelar in. Till exempel:
- Förbrukning
- Material
- Underhåll och renovering
Renovering och relining skjuter upp behovet
Renovering och relining kan kraftigt skjuta på behovet av stambyte – hur ofta det behöver göras. En relining innebär att man fyller ett rör med plast, som stelnar och som bilder ett nytt rör inuti det gamla. Använder man den så kallade strumpmetoden, innebär relining i praktiken att man med lufttryck “blåser upp” en polyesterstrumpa i röret som ska renoveras. Polyesterstrumpan är mättad med epoxy, som stelnar efter ett tag. För att påskynda processen brukar VVS-firmor använda sig av varmluft.
Inte alltid lätt att veta
Det är långt ifrån alla fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som har minutiös koll på rör och stammar. Eftersom stambyten generellt sker med så långa mellanrum, kan en fastighet ha hunnit byta ägare ett flertal gånger sen det senaste bytet.
Givetvis ligger det i varje fastighetsägares och bostadsrättsförenings intresse att skaffa sig god koll på det, om man inte har det. Annars kan det komma som en obehaglig överraskning i form av stopp, läckage och på det dyra vattenskador. “Stambyte – hur ofta ska det göras?” är alltså en viktig fråga att ställa sig.
Den som ska investera i en fastighet bör fråga säljaren när ett byte senast skedde. Om det var långt bak i tiden, är det viktigt att ha det i åtanke innan kontrakt skrivs på. För en större fastighet, i synnerhet om det är ett flerbostadshus, innebär det en riktigt stor investering.
Comments are closed.